Ergonomisch tillen, hoe doe je dat nu precies? Het is belangrijk hierbij de juiste houding aan te nemen, maar hoe doe je dat dan? Wij geven je tips. De belangrijkste is: belast je rug zo min mogelijk.
1. Bij twijfel, niet doen!
Twijfel je of je iets moet tillen? Doe het dan niet! Kan het niet anders? Til dan samen met iemand anders. Wat hierbij wel belangrijk is dat je moet zorgen voor synchronie. Dus: til tegelijkertijd op en zet tegelijkertijd neer.
2. Hou het object dicht tegen je lichaam aan
Het gaat niet alleen om het gewicht, maar ook de afstand van je lichaam speelt mee. Hoe verder het van je lichaam af is, hoe meer het je lichaam belast.
3. Hou je rug neutraal
Je rug neutraal houden betekent dat je een holle onderrug moet hebben, een bolling tussen je schouderbladen en een holling in je nek. Deze houding zorgt ervoor dat je spieren, gewrichten en tussenwervelschijven beschermd blijven als je iets zwaars tilt.
4. Buig door je heupen en knieën
De meeste mensen buigen met hun rug naar voren als zij iets oprapen. De druk ligt dan op je rugspieren, maar je beenspieren zijn veel sterker dan je rugspieren. Daarom is het logischer je benen te buigen.
5. Draai met je voeten
Een gedraaide houding van je rug tijdens het tillen moet je absoluut vermijden. Je moet je voeten verplaatsen zodat je lichaam in het geheel draait.
6. Pas op je werkhoogte
Je kunt het beste tillen tussen vuist en ellebooghoogte. Hiertussen kun je tillen zonder gebogen rug op geheven armen. Als er iets boven schouderhoogte en onder kniehoogte getild moet worden wees voorzichtig en volg onze tips. Regelmatig zwaar tillen vanaf deze hoogtes dient zoveel mogelijk vermeden te worden.
Terug naar het overzicht