Er zijn veel mensen die moeite hebben met deze tijd van het jaar. De dagen zijn kort en het weer is vaak koud en regenachtig. Iedereen heeft de neiging om binnen te blijven, en als we niet goed opletten heb je snel de kans om in een winterdip terecht te komen. Een winterdip herken je aan een aantal symptomen: vermoeidheid, veel slapen, verstoring van het normale eet en drinkpatroon, sociaal teruggetrokken zijn en concentratieverlies. De symptomen van een winterdip hebben alles te maken met een verstoring van onze biologische klok. Die raakt in de war doordat we relatief weinig daglicht krijgen deze tijd van het jaar. Dit kan grote impact hebben op andere ritmes in ons lichaam.
Sporten of dagelijks bewust bewegen stimuleert de aanmaak van endorfine. Endorfine is 1 van de hormonen die ons blij maakt. Als je in beweging blijft krijg je overdag ook meer energie, het verbetert onze slaap en het helpt ons om meer ontspannen te worden. Zelfs 10 minuten per dag gematigd tot intensief bewegen is genoeg om je beter te laten voelen. Dit kan een winterdip zelfs al tegenhouden, dus dat is goed nieuws!
Buiten lucht en licht
De dagen zijn kort, maar probeer elke dag even naar buiten te gaan. Elke dag een klein beetje frisse lucht en licht zorgt ervoor dat je snel weer opknapt. Loop een blokje om in je pauze, neem vaker de fiets of ga lopen in plaats van met de auto te gaan. Haal ook het licht naar binnen door je gordijnen open te doen. Maar onthoud dat je van een stukje lopen, zelfs met bewolkt weer, je veel meer licht krijgt dan vanuit binnen.
Vitamine D
Mensen met last van een winterdip hebben vaak last van een vitamine D tekort. Toch is de link hiertussen niet helemaal duidelijk: komt een winterdip door te weinig vitamine D, of ontstaat een vitamine D tekort doordat we in de winter minder vaak naar buiten gaan? Wat de reden ook is, vitamine D is belangrijk voor onze algehele gezondheid en in het bijzonder voor onze gemoedstoestand en immuunsysteem.
Vitamine D kun je overal verkrijgen als supplement. Er is een adequate inneming vastgesteld van 10 microgram per dag voor mannen en vrouwen tot 70 jaar. Voor volwassenen boven de 70 jaar is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid 20 microgram per dag. Maar let op: de inname van vitamine D via supplementen is niet voldoende, dus ga lekker naar buiten!
Zorg dat je ergens op kunt verheugen
Boek een paar nachten weg, of plan een andere leuke activiteit in, zodat je ergens naar kunt uitkijken.
Wees lief voor jezelf en denk positief
Energie heb je deze dagen hard nodig, dus je kunt het beste je energie besparen. Maak eens een lekkere wandeling of spreek af met een goede vriend of vriendin. Besef dat een winterdip iets tijdelijks is en de lichtere dagen en de lente komen er vanzelf weer aan.
Terug naar het overzicht